Hartcoherentie

Hartritme, ademhaling en hersenenactiviteit zijn nooit precies gelijk. Deze zijn sterk afhankelijk van de mate van stress of ontspanning waarin iemand verkeert.
Een goede hartcoherentie -ook wel hartritmevariabiliteit- betekent, dat de hartfrequentie zich aanpast aan de omstandigheden.
Een goede aanpassing is afhankelijk van het samenspel van het sympathische en parasympathische deel van uw autonome zenuwstelsel wat te vergelijken is met het samenspel tussen uw “gaspedaal” en “rempedaal”. Uw “gaspedaal” heeft te maken met activiteit en stress, uw “rempedaal” met rust en ontspanning.
Wordt het sympathische zenuwstelsel, het “gaspedaal”, te veel wordt aangesproken, heeft dit als gevolg dat het hart sneller gaat slaan, de ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt, de spierspanning hoger wordt e.d.
Als dit te veel gebeurt zal dit klachten geven, bijvoorbeeld hartritmestoornissen, hyperventilatie of spierpijn. Ook kunnen er klachten op het gebied van uw psychisch welzijn ontstaan. Tussen de diverse klachten bestaat ook een voortdurende wisselwerking.

Hartcoherentietraining

Uw hartcoherentie kan op een beeldscherm zichtbaar worden gemaakt door het gebruik van een sensor en bijpassende software. Door oefening kan de coherentie verhoogd worden.
Dit vind plaats in een aantal sessies bij uw therapeut en u kunt ook thuis oefenen.
Hartcoherentietraining kan goed worden gecombineerd met andere therapieën.

Een hogere hartcoherentie betekent een betere balans: lichamelijk beter, mentaal beter.