Is manuele therapie iets voor jou? Lees meer in deze blog
Header afbeelding
Welkom bij Fysio Moleneind

Wie zijn wij?

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar.

Terug naar overzicht

Manuele therapie: wat is het en is het iets voor jou?

Heb je weleens moeite met bewegen omdat je door je rug bent gegaan, of heb je last van je nek en kan je je hoofd bijna niet meer draaien? Om goed en soepel te kunnen bewegen is het belangrijk dat je gewrichten en spieren goed functioneren. Jouw manueel therapeut in Drachten en omgeving kan je helpen bij allerlei soorten pijn- en bewegingsklachten. Hoe dit werkt en voor wie dit is bedoeld, leggen we uit in deze blog.


Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is in de meest letterlijke zin een therapie door middel van manipulatie met de handen (manueel). Maar een simpele massage is natuurlijk nog geen manuele therapie. De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd in het verlichten en verhelpen van pijn- en bewegingsklachten. In de praktijk is dit in de meeste gevallen gerelateerd aan de rug of nek, maar iedere vorm van bewegingsbeperking is deel van het specialisme van de manueel therapeut.

 

Voor wie is manuele therapie bedoeld?

Manuele therapie moet laagdrempelig zijn. Als je pijn ervaart tijdens bepaalde bewegingen, of je kunt bepaalde bewegingen niet goed meer uitvoeren, betekent dat in de meeste gevallen dat er iets niet in orde is. Het is dan een goed idee om eens met een manueel therapeut te gaan praten. De grootste klachten ontstaan namelijk omdat mensen door hun pijn heen blijven gaan en niet op tijd hulp zoeken. Hierbij maakt het niet uit of je jong of oud, man of vrouw bent; iedereen beweegt en veel mensen bewegen verkeerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in je dagelijks werk bepaalde bewegingen keer op keer verkeerd uitvoert, maar ook zaken zoals stress kunnen een grote invloed hebben op je gewrichten en spieren en uiteindelijk leiden tot pijnklachten of beperkte mobiliteit.

 

Hoe ziet een behandeling van een manueel therapeut eruit?

Vaak ontstaan pijn- en bewegingsklachten door verkeerde bewegingen in het dagelijks leven die te lang worden volgehouden. Jouw manueel therapeut onderzoekt samen met jou waar de klachten zitten, waar ze vandaan komen en maakt samen met jou een behandelplan. In veel gevallen kunnen één of twee sessies al verlichting bieden, maar in sommige gevallen zal er een langer traject nodig zijn om je weer helemaal soepel op de been te krijgen.

Het manuele deel van de therapie bestaat uit het uitvoeren van bepaalde ‘manipulaties’ – het zogenaamde ‘kraken’. Door de betreffende gewrichten en spieren met de hand te manipuleren kan de therapeut snel voor pijnverlichting zorgen zodat er weer meer bewegelijkheid komt in je gewrichten.

 

Benieuwd geworden naar manuele therapie? Laat je behandelen door de therapeuten van Fysiotherapie Moleneind in Drachten!

Publicatiedatum: 08-10-2019