Bekkeninstabiliteit

Rond de zwangerschap vindt door de veranderende hormoonspiegel een natuurlijke versoepeling van de banden rond het bekken plaats.
Als het bekken erg beweeglijk is, moeten de spieren rondom harder werken om de stabiliteit van de gewrichten te waarborgen. Bij vermoeidheid of bij overmatige belasting kunnen de banden overbelast raken. Dit kan pijn geven in deze regio en soms ook bij het stuitje of bij het schaambeen.

Behalve bij zwangerschap kan er ook overbeweeglijkheid ontstaan als gevolg van een trauma of door aanleg voor hypermobliliteit (ook bij mannen).

Therapie bestaat het geven van voorlichting en adviezen en gerichte oefentherapie om de balans tussen belasting-belastbaarheid weer te herstellen.
We gebruiken de informatie zoals die in de cursus vanuit het Spine en Joint-centrum in Rotterdam is gegeven met de recente ontwikkelingen omtrent dit onderwerp. Soms wordt hierbij tevens de kennis van de manueel-therapeuten gebruikt. In enkele situaties maken we (tijdelijk) gebruik van hulpmiddelen zoals een bekkenband.