Hartfalen – Fysio Moleneind – Drachten – Drachten
Header afbeelding
Welkom bij Fysio Moleneind – Drachten

Wie zijn wij?

Ben jij op zoek naar een fysiotherapeut? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor je klaar.

Hartfalen

Wat is hartfalen

Bij hartfalen is de pompwerking van het hart niet optimaal. Daardoor wordt onvoldoende bloed door het lichaam gepompt en krijgen sommige delen van het lichaam af en toe te weinig bloed en dus zuurstof. Hartfalen kan het gevolg zijn van een eerder doorgemaakt hartinfarct. Het kan ook een aangeboren afwijking zijn of het gevolg van een ongezonde manier van leven, zoals veel roken en weinig bewegen.

Door de verminderde pompwerking stroomt het bloed niet goed terug naar het hart. Hierdoor is de bloedsomloop verzwakt en kan zich vocht ophopen. Dit gebeurt het eerst op plaatsen die verder van het hart gelegen zijn zoals de voeten, de enkels en de benen. Ook op onzichtbare plekken blijft vocht ‘hangen’, bijvoorbeeld in de longen; dit heet “longoedeem”. Andere symptomen zijn: moeheid en een verminderd inspanningsvermogen. Het klinisch beeld van hartfalen is zeer veelzijdig en ook bij individuele patiënten kunnen de symptomen van dag tot dag variëren.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren van de fysieke conditie en het  leren her- en erkennen van uw grenzen.

Conditie

Op verwijzing van de cardioloog  kan de fysiotherapeut u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. Dit om de mogelijkheden in het dagelijks functioneren te vergroten. Wellicht vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter  verbetering van uw conditie.

Her- en erkennen van grenzen

Doordat uw grenzen  door hartfalen lager liggen, is het belangrijk deze te herkennen, en tijdig te erkennen. Hierdoor  kunt u beter  functioneren in uw dagelijks leven, voelt u zich beter en beleeft u meer plezier aan dingen. De fysiotherapeut kan u manieren aanleren hoe u dit het beste kunt doen.