Ontspanningstherapie
Aandacht voor ontspanning en het vinden van een evenwicht tussen belastbaarheid en belasting is een item waar elke fysiotherapeut bij ons aandacht voor zal hebben.
Begeleiding en dosering in training is veelal dan ook onderdeel van het herstelproces.
Als je je gespannen voelt neig je vaak naar het aannemen van gespannen houdingen. Behalve dat dit spier- en gewrichtsklachten kan veroorzaken, kun je soms ook in een verkeerd adempatroon terecht komen, wat bijvoorbeeld hyperventilatie tot gevolg kan hebben. Soms kun je je dan zorgen gaan maken of gedachtes krijgen,die je nog verder in een negatieve spiraal brengen. Het kip en het ei-verhaal. Lichaam en psyche, hoe breng je het terug naar het werkelijke probleem en wat is er voor nodig dit te herstellen? Hoe krijg je nou zelf weer vat op de zaak. Wat is nodig voor herstel?
Enkele collega’s hebben zich gespecialiseerd in deze problematiek en maken gebruik van een aantal specifieke methodieken.
– adem -en ontspanningstechnieken volgens methode Dixhoorn,
– massage ter ontspanning
– houdingsbewustzijnsoefening
– myofeedback.
We maken gebruik enerzijds van de principes uit de cognitieve gedragstherapie anderzijds werken we ervaringsgericht. Bij vakoverstijgende problemen wordt in overleg met patiënt het stokje naar andere disciplines overgegeven.